Demitros | Care este principiul de funcţionare al motoarelor electrice?
15033
post-template-default,single,single-post,postid-15033,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Care este principiul de funcţionare al motoarelor electrice?

Care este principiul de funcţionare al motoarelor electrice?

Apasa un buton si obtine putere instant – stramosii nostri ar fi iubit aceste motoare electrice! Le putem gasi in orice, de la trenuri electrice la masini cu telecomanda – si s-ar putea sa fii surprins de cat de comune sunt.

Cate motoare electrice sunt in casa ta chiar acum? Exista, pentru inceput probabil, doua in calculatorul tau, unul care invarte hard disk-ul si un altul care alimenteaza ventilatorul de racire. Daca stai intr-un dormitor, vei gasi motoare in uscatorul de par si la multe jucarii; in baie, sunt in ventilatoare si in aparatele de ras electrice; in bucatarie, motoarele se gasesc in fiecare aparat de la masina de spalat rufe si masina de spalat vase, la cafetiera si cuptorul cu microunde. Motoarele electrice s-au dovedit a fi printre cele mai mari inventii din toate timpurile, asadar este interesant si util sa stim cum functioneaza.

Electricitate, magnetism si miscare

Ideea de baza la motoare electrice este foarte simpla: pui energie electrica in ele, la un capat si un ax se roteste la celalalt capat, oferindu-ti puterea de a actiona o masina de orice fel. Cum functioneaza acest lucru in practica? Cum exact se transforma energia electrica in miscare? Pentru a gasi raspunsul la aceste intrebari trebuie sa ne intoarcem in timp aproape 200 de ani.

Sa presupunem ca iei o bucata de sarma obisnuita, o indoi intr-o bucla mare si o pui intre polii unui magnet permanent puternic, in forma de potcoava. Acum, daca conectezi cele doua capete ale firului la o baterie, firul se va tresari. Este uimitor cand vezi acest lucru pentru prima data. Dar exista o explicatie stiintifica: atunci cand un curent electric incepe sa se strecoare pe un fir, se creeaza un camp magnetic in jurul acestuia. Daca asezi cablul in apropierea unui magnet permanent, acest camp magnetic temporar interactioneaza cu campul magnetului permanent. Vei sti ca doi magneti plasati unul langa altul fie se atrag sau se resping. In acelasi mod, magnetismul temporar din jurul firului atrage sau respinge magnetismul permanent de la magnet si asta face ca firul sa tresara.

Fizicianul francez André-Marie Ampère (1775-1867) este cel care a descoperit pentru prima oara legatura dintre electricitate, magnetism si miscare, in anul1820. Aceasta este stiinta ce sta la bazele unui motor electric. Iar englezi Michael Faraday (1791-1867) si William Sturgeon (1783-1850) si americanul Joseph Henry (1797-1878) sunt cei care au avansat cu cercetarile si au pus in practica principiile lui Ampère. Datorita acestor oameni de stiinta astazi ne putem bucura de motoare electrice pentru cele mai diverse aplicatii.

In zilele noastre Braco este una dintre cele mai cunoscute companii autohtone ce se ocupa cu dezvoltarea, importul, productia si reparatia de motoare electrice. Aceasta firma ofera o gama larga de produse cu o lunga durata de functionare si o siguranta in fuctionare ridicata, ce acopera majoritatea aplicatiilor industriale si domestice. Asadar, indiferent de masinaria pe care doresti sa o pui in functiune, Braco iti poate furniza motorul electric potrivit. Poti achizitiona cu incredere motoare de la aceasta companie, intrucat vei beneficia nu numai de produse de cea mai buna calitate ci si de service in garantie, service post garantie si piese de schimb originale.